Overslaan en naar de inhoud gaan

Shell

100000 medewerkers

Wie wij zijn

Als een van de meest toonaangevende energiebedrijven ter wereld speelt Shell een sleutelrol in de energievoorziening.

De geschiedenis van Shell en de schelp

Het roodgele logo - dat iedereen onmiddellijk herkent - past in het rijtje beroemde beeldmerken zoals die van Coca Cola, Philips, Mercedes en McDonald's. De schelp is voor Shell van onschatbare waarde en wordt daarom gekoesterd en bewaakt. De voorschriften over het gebruik van zowel het logo als de huisstijl van Shell zijn vastgelegd in een aantal handboeken.

De oorsprong van de schelp gaat terug naar de l9de eeuw, bij het Londense handelshuis Samuel & Co. Deze firma, opgericht in 1830, handelde in Japanse sierschelpen. Het was de tijd van groeiende internationale contacten en van snel uitbreidende handel tussen Groot-Brittannië en het Verre Oosten.

Tegen het eind van de 19de eeuw breidde Samuel & Co. zijn zaken uit naar de oliehandel: die markt was nog jong en groeide spectaculair. De jongste Samuel zocht toen een passende naam voor het bedrijf dat voornamelijk schelpen en lampolie vervoerde. Samuel senior kwam met de oplossing: Shell Transport and Trading Company Ltd.

Het lag voor de hand om als beeldmerk een schelp te kiezen. In 1900 was dat nog een mosselschelp. Vier jaar later maakte die plaats voor de eerste versie van het beeldmerk van Shell zoals we dat nu kennen, een zogenaamde jakobsschelp met geschulpte rand.

Bundeling van krachten

In 1907 bundelden de N.V. Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij en de Shell Transport and Trading Company Ltd. hun activiteiten. De schelp bleef het beeldmerk van dit nieuwe bedrijf genaamd de Koninklijke/Shell-groep.

De oorsprong van de kleuren rood en geel ligt in 1915, toen Shell Company of California voor het eerst tankstations ging bouwen. Er moest fel geconcurreerd worden met andere maatschappijen dus opvallen was noodzaak. En omdat Californië sterke Spaanse banden had, werd gekozen voor rood en geel: de kleuren van de Spaanse vlag.

Raymond Loewy, een wereldberoemd industrieel ontwerper, kreeg in de jaren 1960 de opdracht om de Shell-schelp te moderniseren: het logo bleek op afstand en bij slechte verlichting van tankstations slecht zichtbaar.

De belangrijkste wijziging was dat Loewy het woord 'Shell' uit het beeldmerk haalde. Het logo was namelijk al zo bekend dat iedereen de schelp al associeerde met Shell. Zo ontstond de nieuwe, gestroomlijnde schelp die nog steeds overal zichtbaar is.

Royal Dutch Shell wordt gewoon Shell

Sinds 1907 hadden ‘De Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij’ en ‘Shell Transport ‘ samen de Koninklijke/Shell-groep gevormd. In 2004 kwam een einde aan deze structuur. Ze werd niet flexibel genoeg gevonden voor het moderne zakendoen, waarbij transparantie en aanspreekbaarheid vereisten zijn.

Op 20 juli 2005 werd op de effectenbeurzen voor het eerst gehandeld in het aandeel Royal Dutch Shell. De Koninklijke/Shell-groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.). In december 2021 werd besloten ook het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell in Londen te vestigen en de naam te veranderen in simpelweg Shell, als deel van de verdere vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur die Shell ook fiscaal geheel in het Verenigd Koninkrijk bracht. Eind januari 2022 werd de verhuizing voltooid en daarmee kwam na 114 jaar een einde aan Shell's hoofdvestiging in Den Haag. Wat nu Shell Campus Den Haag heet, blijft de ongekend grote activiteiten van Shell in Nederland aansturen als landelijke hoofdvestiging, terwijl het Shell Centre in Londen nu het wereldwijde hoofdkantoor is.

Wat wij doen

Energie is voor ons dagelijks leven essentieel. Het helpt ons om bij de voedselproductie, dient als brandstof voor transport en maakt communicatie over de hele wereld mogelijk. Naarmate de wereldbevolking groeit, ontsnappen meer mensen aan de armoede en komen moderne vormen van energie binnen hun bereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om de energie te ontsluiten die onze klanten voor nu en in de toekomst nodig hebben, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.

Upcoming events