Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot tekort aan technische professionals

Als je wilt doorgroeien richting een hogere managementfunctie binnen de techniek moet je multidisciplinair zijn. Door de toenemende mate van automatisering en de focus op kostenreductie en efficiency-verhoging, moet je over je eigen discipline heen kunnen kijken.”

Er dreigt in Nederland een groot tekort aan technisch personeel te ontstaan. En niet alleen de vraag naar techneuten stijgt, ook het aantal eisen dat aan de managers binnen de techniek wordt gesteld neemt toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Michael Page.

Uit analyses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt blijkt dat op termijn jaarlijks 30.000 extra technici nodig zijn om in de groeiende behoefte te voorzien. Er studeren ondanks allerlei aanmoedigingsinitiatieven structureel te weinig mensen af aan technische opleidingen.

Michael Page richt zich op het invullen van technisch specialistische- en managementfuncties binnen de food, olie en gas, chemie, maakindustrie en hightech en ziet dat er heel weinig professionals zijn die techniek combineren met managementvaardigheden en bedrijfskundige kennis.

Mensen die een technische opleiding hebben gevolgd specialiseren zich vaak in een ding. De techneuten houden zich liever bezig met innovatie dan met bedrijfskundige implicaties van een bedrijf. Dit kan een valkuil zijn om goede kandidaten te vinden met een goede procesgerichte mindset en managementvaardigheden